3D -tulostus ja pikamallit

Tarjoamme pikamalleja suoraan talon sisältä omilla koneilla valmistettuina. Kalustoomme kuuluu tällä hetkellä kaksi konetta: Vertex Velleman K8400 FDM-tulostin sekä Formlabs Form 2 SLA-tulostin. Kalustoa hankittaessa on otettu erityisesti huomioon asiakkaidemme korkeat laatuvaatimukset pikamalleja hankittaessa ja tekniikkamme on tämän päivän huippuluokkaa. Varsinkin SLA-tekniikassa mittatarkkuudet ja pinnanlaadut ovat omaa luokkaansa.

Asiakkaillemme mahdollisuudet ovat rajattomat. Parempi mittatarkkuus tarkoittaa yhä monimutkaisempien geometristen muotojen laadukasta valmistusta ja jopa toimivien mekaniikkojen tulostaminen on mahdollista. Uusien laitteidemme edut tulevat esiin erityisesti Formlabs Form 2 tulostimessa. SLA-tekniikalla pystymme tuottamaan läpinäkyviä tai maalattavia osia, sekä matkimaan useita eri ruiskuvalettavia materiaaleja kuten ABS- ja PP-muovia tai kovaan lämpörasitukseen (jopa 289°C) alistettavia muoveja pystyen jopa muottien prototypointiin. Erikoisimpana vaihtoehtona on mahdollista tehdä myös joustavia rakenteita 80A durometrisestä kumista. Niinpä pikamallista saadaan yhä enemmän lopputuotetta vastaava ja tuotekehitysaikaa saadaan lyhennettyä huomattavasti.

Yksittäiset pikamallit saat jopa seuraavaksi päiväksi. Piensarjan toimitusaika silikonimuotilla n.1-2 vkoa riippuen osien määrästä, laadusta ja valmistuspaikasta.

Tyypillisiä pikamalleja:

  • 3D- tulostetut pikamallit (FDM-, SLA- ja SLS -tekniikat) – ulkonäkö, mittatarkkuus ja lujuus ei välttämättä ole paras mahdollinen, mutta varsinkin SLA tekniikassa päästään jo todella vaikuttavaan lopputulokseen – soveltuu hyvin muutaman kappaleen sarjoihin

  • Koneistetut ja sorvatut pikamallit (CNC) – näillä saavutetaan hyvä mittatarkkuus ja lujuus, mutta kappalehinta on korkeampi

  • Silikonimuotilla tehdyt pikamallit – tässä tehdään master- kappale, joko koneistamalla tai tulostamalla, joka sitten viimeistellään käsin. Master- kappaletta käytetään silikonimuotin pohjana. Tällä saadaan lopullisen tuotteen näköinen piensarja (muutama kymmenen kappaletta), joka yleensä myös maalataan oikeilla RAL- tai Pantone- väreillä. Tämä tekniikka soveltuu hyvin ruiskuvaletun tuotteen prototyyppisarjaksi, jolloin ulkonäkö on lähellä lopullista tuotetta.

Toimitamme pääasiassa koneistettuja pikamalleja ja silikonimuotteja Kiinasta. Yksittäisiä pikamalleja taas Suomesta omalla kalustollamme. Toimitusaika on jopa yksi päivä omalla tulostimella tehdyille kappaleille ja n. 2 vko esim. 20 kpl:een sarjalle silikonimuotilla tai koneistettuna Kiinasta.